Tuesday, 2 October 2012

Untuk budak pelat 'R'

Assalamualaikum.




Hai semua salam hari selasa . Hari ni zakie nak kongsi kat korang tutorial nak sebut 'R' dengan betul bagi budak yang pelat 'R' . Bukan apa dalam kelas zakie ada dua orang kawan zakie lelaki yang pelat 'R' . Jadi zakie kesian tengok diaorang bila sebut perkataan yang ada huruf 'R' . Selalunya budak yang pelat 'R' ni cara penyebutan 'R' nya akan jadi ARGH . Tapi ada juga budak yang 'S' yang itu zakie tak pro . 





Okey kita mulakan dengan tuto ni , bagi budak yang pelat 'R' tu sila ambil perhatian . Pertama sekali korang cuba buat bunyi machine gun macam yang korang selalu main game tembak-tembak tu . Nak dengar contoh korang tengok video bawah ni.



Korang cuba praktikkan bunyi kat atas ni selalu . Ini lagi satu tuto yang amat berguna untuk budak pelat 'R' , lagi sekali sila ambil perhatian ye . Korang dah dengarkan bunyi machine gun tu kan . Zakie berani cakap la yang korang masa kecik-kecik dulu pernah bunyi machinegun ni lepas tu buat-buat mati. Lepas tu lompat katil, terjun belah sana, gedebuk jatuh kena kepala kat bucu katil, still suka nak main tembak tembak. Bila orang tegur kepala benjol terus menangis.


Setiap kali apabila korang bangun pagi cuba buat bunyi ni . Pastikan hujung lidah tu bergetar supaya ada bunyi macam machine gun tadi tu . Bila korang dah mahir cuba pula cakap TURKI tetapi korang sambungkan TU + dengan bunyi machine gun tu . Bila ditambah bunyi tu akan menjadi macam ni.

=TU TRRTRTRRRTRRRTRRRTRTRRRTRTRR

Tak pa kalau bunyi korang tu macam burung merbok ke yang patuk pokok-pokok gerakkan ayam bangun suruh kejutkan manusia , sebab kita mencubakan ??


Insyaallah kalau korang buat hari-hari cara penyebutan 'R' korang tu akan betul sebetul-betulnya . Kalau ada masalah jangan korang datang rumah zakie lepas tu pukul zakie plak '''^^ . Zakie hanya sampaikan ilmu daripada abang saya iaitu abang GOOGLE . Korang jangan nak kutuk-kutuk dia tau kerana dia adalah sumber inspirasi ku .

2 comments:

  1. Salam , tak faham mcm mne nk buat hujung lidah bergetar

    ReplyDelete