Monday, 9 September 2013

Inspirasi Candy Buffet untuk korang .

Assalamuaalaikum


Yeay harini hari Isnin dan esok selasa dimana masih bersekolah T_T



Ni sebenarnya cerita 31 ogos haritu , 2 orang kakak sepupu aku berkahwin . Orang sibuk sambut merdeka aku sibuk buat candy buffet untuk dieorang . Masa bincang-bincang time sebelum majlis , kakak sepupu aku ada cakap pasal candy buffet yang menarik perhatian aku . Zaman sekarang candy buffet telah menjadi trend untuk sesebuah perkahwinan . 

Sehari sebelum majlis berlansung , aku telah ditugaskan untuk mereka , menghias candy buffet yang akan dibuat .  Aku dah design dahulu macam mana rupa candy buffet tu . Tema warna biru + kuning . Maka terhasillah sebuah candy buffet yang comei + oshem + comei tak kakton . 

pandangan hadapan

syurga coklat



Kos untuk buat candy buffet ni taklah semahal mana , tapi mahallah jugak . Bekas-bekas tu bersepah kat ikea ade , kedai tupperware pun banyak , nasihat aku beli yang plastik jangan beli yang kaca , takut budak bertolak-tolak ambil coklat nanti . Coklat , jajan semua tu , kat kedai pemborong coklat ada , yang jual coklat banyak-banyak tu . Satu tips aku nak bagi kat hampa..meh telinga tu...


JANGAN SEDIAKAN PINGGAN ATAU MANGKUK ATAU BENDA YANG BOLEH MENGISI MAKANAN DIDALAMNYA . 
Ini kerana , kita nak elakkan pembaziran , kalau perhatikan budak-budak ni , kalau ada pinggan or mangkuk tu , satu jenis coklat tu seggengam tangan dia ambik habaq hang . Bila dah kenyang buang . Even korang still nak letak pinggan mangkuk jugak , incharge seseorang untuk jaga candy buffet tu . 


Aku harap ini dapat membantu korang sedikit sebanyak bagi yang nak buat candy buffet ni . 


Assalamualaikum

26 comments:

  1. Oh majlis kawin pun ada benda ni ek sekarang. Dedulu majlis hari jadi jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula....kalau tengok majalah kawin memang dieorang akan buat review pasal candy buffet ni

      Delete
  2. da lme x pegi knduri...x thu la plak wujudnye bnde2 cenggini..tp reka hias dye tu memg ohsem....mcm laut pn ade..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....kene kreatif sikit sebab...orang nak pandang :)

      Delete
  3. this gives me some idea.. thanks! :D

    ReplyDelete
  4. waa. kreatifnya zaki. akak pown tak terlintas nak buat mcm ni. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe...nanti akak kawin ke....soh sepupu sepapat buatkan ;)

      Delete
  5. Replies
    1. ntah laa....nak kate baru lagi , tak juga belum ade rezeki lagi kot ..hahaha

      Delete
  6. trend kini daa candy buffet ni . masa wedding sepupu saya pun ada ... ni nak kasi nasihat sikit .. kalau nak suruh orang jaga candy buffet tu , pilihlah orang yang friendly siket ... masa wedding sepupu saya , orang yang jaganyaa ... hampeh . pilih kasih .. geng-2 dia semua dia kasi . tapi geng-geng kami ? huhhh ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.....orang yang incharge mesti kene sangat-sangat friendly . Kalau tak nafsu orang nak makan coklat pun terbantut

      Delete
  7. TLG BUATKAN TUK MJLIS AKAK NNTI :p EHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. waduh..waduh..jauh banget terengganu
      hehe

      Delete
  8. very good ideas and suggestion...should consider..

    ReplyDelete
  9. Zakie, terjah entri ni.. Khas : http://www.erazfadli.com/2013/09/follower-ke-4000-blog-eraz-fadli.html

    ReplyDelete
  10. wahh comelnyaaa majlis kahwin ada macam ni.. teringin gak.. huuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak jugak?...tempah je ramai yang buat service candy buffet ni

      Delete
  11. naik wrna kuning biru tu...cantik candy buffet zaki bt..thumb up!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pilih warna biru kuning sebab memang tema kawin haritu biru kuning ^_^

      Delete