Thursday, 19 September 2013

Doodle project 1st : Doodle on mug

Assalamualaikum


Niat ku memang lama sudah ku pendam , tapi kali ini baru aku dapat tunaikan.... *baca dalam nada yang penuh perasaan*

Sebagaimana yag semua tahu , memang selama ini ku idam-idamkan untuk men-doodle atas material atau benda yang selain daripada sketch book , dan kali ini aku memilih untuk men-doodle atas plain mug . Dengan kos yang rendah aku boleh buat mug yang secantik neelofa..eh? Harga mug yang aku dapati di tempat aku ialah RM 2.50 sebiji mug .



Artline yang aku guna ialah artline jenama faber castle yang sangat-sangat mahal okay . Nak tau harga ? pi
google . Dan cara -cara melukis atau mug ni sangatlah senang kacang lodeh . Pertama sekali korang lukis ikut sedap hati jiwa lara .. kemudian korang bakar dalam oven dengan suhu 360 masa 30 minit . 

Peringatan , jangan gelabah atau terkejut kalau oven korang berasap masa bakar mug ni , Cuma kalau berasap sangat tu cuba turunkan suhu atau cepatkan masa . Tujuan kita bakar untuk kekalkan artline tu , tapi aku ragu-ragu untuk memakainya takut-takut hilang lukisan tu nanti . 



Jadi telah selesai projek 1st doodle on mug  , dan ishaALLAH akan disusuli dengan projek doodle yang lain. Kalau hati berkenan nak buat tu , jangan ditahan-tahan macam aku ni , ataupun ada nak tanya apa-apa PM je kat fanpage . 




P/S : yeay esok dah cuti maka bermulah aku untuk menyiapkan tempahan

24 comments:

  1. wah! nampak cam best jer.. tapi xbrani tang masukkan dalam oven. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. try je dik..abang pun tak berani jugak takut mak marah..tapi beranikan jugak >_<

      Delete
  2. wah zaki...dah buat...cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...jenuh jugakla..memusing-musing mug tu nak lukis...hihi

      Delete
  3. Replies
    1. mane boleh...ni itew punye la *jeling mate* hahahaha

      Delete
  4. Adik Zaki memang kreatif. Berani betul bakar mug dalam oven. kalau saya, takut nak cuba buat projek mug ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jyeah..berani sebab dah ada orang buat tengok kat youtube ^_^

      Delete
  5. cantiknyaaaa ! mmg kreatif. kami berani lukis kat kertas ja. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha....mencuba sesuatu yang lain :D

      Delete
  6. nak juga try tapi teramat takut kalu apa-2 jadi time guna oven >.< huhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..try je jangan gelabah , jangan panik

      Delete
  7. Bleh wat business ni zakie..semoga maju jaya..nak tempah..

    ReplyDelete
  8. kreatif gile!!!! buat kat ena satu boleh??? buat kenangan.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..insyaallah boleh...nanti tempah la kalau jadii

      Delete
  9. x meletup ka mug masuk oven dik? hee :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. mule-mule dah imagine nak meletup..tapi tak kak..die just berasap je :D

      Delete