Friday, 12 July 2013

Review: makanan ramadhan by zakieazid

Assalamualaikum


Ha korang , memandangkan kita sekarang berada di bulan ramadhan , jadi aku nak review makanan feveret ramadhan aku . So calon-calonya ialah ..


Ketayap


Seriusly inilah kuih yang paling aku suka , pertama sekali sebab mak aku selalu buat,ekkeke . Yang keduanya tekstur ketayap tu yang lembut-lembut manja membolehkan orang tua takda gigi pun boleh makan . Lagi satu inti kelapa gula merah tu memang rasa nikmat . Kalau manis lagi sedap tapi janganlah manis sangat opah oii . 


talam pandan


Dasar talam dua muka..ekekeke gurau je . Ni nama dia kuih talam pandan . Kuih ni ada 2 layer , layer pertama warna hijau , layer kedua warna putih . Semestinya yang warna hijau tu manis dan yang warna putih tu kurang manis . Kuih ni lebih kurang macam kuih LIMAS , kuih apa tu , pegi google sekarang . 


 buah melaka


Haa , ini yang terakhir . Kuih buah melaka . Kuih ni menggunakan gula melaka sebagai inti sebab tu dipanggil buah melaka . Sapa yang duduk Melaka macam kak Dysha mesti kenai kuih ni . Kuih ni sangat manis dan sesuai dijadikan sebagai pemanis mulut . Sedap boh ! .

Sekian review makanan ramadhan daripada aku . Kalau korang membeli dan belah di bazar ramadhan tu , janganlah membazir , belilah sekadar yang cukup , jangan jadi bazir ramadhan sudah :3 .Assalamualaikum . 






17 comments:

  1. Semuaa feberet nihh, baru semalam buat kuih buah melaka. Hahaha.

    ReplyDelete
  2. Kuih Ketayap ngan kuih melaka mmg kegemaran kozumi ^^...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pun boleh.....tapi kalau rasa talam pandan tu...lagi sedap tauuu

      Delete
  3. Replies
    1. rilek dulu.....kejap lagi nak berbuka

      Delete
  4. Replies
    1. choii...rilek brader..brade rilek....jap lagi dah nak berbuke ^_^

      Delete
  5. hahaha ketayap mmg best, ekekee dah cuba ketayap inti telur hancur? best jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..ade ek...nanti nak try cari kat bazaar

      Delete
  6. semua sedap .. terliur sikit .. haha

    ReplyDelete
  7. smuanya sedap2 belaka. btw doodle zaki omel angat.. hehe. gud job adik.

    ReplyDelete
  8. ahhhh...semua2...semua ni..makanan fevret akak jugak...shadap...! =)

    ReplyDelete
  9. kalau dtg kelantan memang xjumpalah kuih buah melaka tu.. kat sini kitorang panggil kuih "onde-onde", bukan kuih buah melaka

    ReplyDelete