Monday, 27 March 2017

Result SPM 2016 : Berduka atau Gembira ?





 Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua . Ada ke lagi orang baca blog ni ? Tak kisah la ada ke takda tapi malam ni aku nak share pengalaman mengambil result spm pada 16.3.2017 yang lepas. Alhamdullilah semuanya berjalan lancar dan aku pun dah redha dengan keputusan yang diperolehi.

- Seminggu sebelum hari kejadian -

Sebelum pergi ke hari kejadian aku nak cerita seminggu sebelum hari result . Apa yang boleh aku ceritakan pasal hari result spm ni , kalau tiada sesiapa yang buka topik pasal result nervous tu memang takda langsung , tapi bila once sorang dah buka mulut cerita pasal macam mana result , tak nervous ke , apa semua tu habis la , sepanjang hari tu akan duk terfikir apalah nasib result . Ada beberapa hari dalam seminggu tu aku merajinkan diri search #spm2016 dekat twitter . Sebab apa? takda motif , saja-saja mungkin boleh hilang nervous kot . Banyak tweet daripada budak-budak spm 2016 ni yang lawak-lawak , bolehla nak gelak-gelak sikit sampailah bila aku nampak ada orang tweet baseline markah untuk semua kertas spm , and I was like....

BIAR BETUL! *emoji terkejut*


Tapi aku teringat balik cikgu ada cakap , yang orang duk post baseline markah jangan percaya sangat , doa je banyak-banyak . Jadi aku pun cuba tenangkan diri balik dan tutup twitter terus lulz. Lepastu rasanya 2 hari sebelum ambil result , terdetik hati nak google pengalaman orang lain ambil result spm HAHA . Banyak blogger yang share pengalaman diaorang masa nak ambil result . Banyak jugaklah blog yang aku baca sampai lewat malam kot . Ada yang keputusan spm-nya bagus , ada yang so-so , ada juga yang tak reveal pun keputusan spm-nya . 

Bila aku buka twitter je , penuh dengan tweet daripada kawan-kawan aku minta orang wish gud luck la , mohon yang terbaik la masa ambil result nanti , dan macam-macam lagi . Aku adalah juga tweet tapi tweet-tweet aku takdalah obivious pasal nak ambil result spm nanti ada orang DM plak lepas ambil result tu HEHE.

 - Di hari kejadian -

Malam sebelum nak ambil result tu aku tak boleh tidur *tak pernah-pernah* aku tidur awal dalam pukul 11 macam tu , lepastu bangun pukul 12 . Masa tu rasa macam dah lama tidur sedangkan baru sejam . Tapi aku lelap balik dan bangun balik pukul 3 macam tu . Alang-alang dah bangun terus aku buat solat tahajud , hajat semua sekali . Lepastu mama gerak bangun untuk subuh . Pagi tu mama ada hal jadi tak boleh ikut aku pergi ambil result , sama dengan ayah aku . Jadi yang meneman aku ialah kakak kedua aku , Angah . Kiteorang naik motor asing-asing sebab aku mungkin balik lambat sikit nak jumpa cikgu-cikgu lepas ambil result tu .

Kami pun bertolak dalam pukul 9:30 macam tu sebab result keluar dalam pukul 10:00 pagi . Sampai je dewan tengok kosong lagi , ada beberapa pelajar je termasuk aku . Lepastu aku terjumpa kawan sekelas aku . Terus ajak dia masuk dewan cari tempat duduk . Masuk dalam dewan tu , rupanya banyak booth-booth IPTS sedang memanti lepasan SPM ni nak ambil result . Aku adalah isi borang untuk KPTM *dah dia hulur takkan nak tolakkan..*

Masa berlalu sampailah pukul 10:00 tapi pengetua tak sampai-sampai lagi . Pelajar -pelajar dengan parents semakin ramai memenuhi dewan termasuklah kawan-kawan rapat aku macam izzati , waie , fadhil , amirin , syafi'ina dan ramai lagi . Sementara menunggu tu tiba-tiba kawan aku waie bagitahu yang result dia dengan syafi'ina dah leaked *lawak pulak bila fikir sekarang* guru kelas kiteorang post dekat dalam group whatsapp . Aku pun macam " eh eh result aku ada tak!? " tapi sayangnya cikgu post result untuk 3 orang je . Kawan aku waie tu dapat 2 A manakala syafi'ina dapat 6A . Syafi'ina dah menangis-nangis call mak dia sebab dia dah tahu result . Manakala aku pulak , ternanti-nanti menunggu pengetua sampai . Masa ni memang nervous habis weh .


Orang yang ditunggu - tunggu telah sampai , maka bermulalah acara penyerahan keputusan spm . Tahun ni tiada pelajar yang mendapat straight A . Terkejut jugaklah aku sebab kawan aku adalah salah seorang pelajar target untuk dapat straight A . Aku tak kisah sangat sebab tahu memang bukan kemampuan aku untuk dapat straight A . Pengetua pun panggil nama pelajar yang mendapat 7A ke atas ambil result di atas pentas dan.....

Takda nama aku *AGAK DAH* -_-"

"Pelajar-pelajar lain boleh memungut keputusan spm masing-masing di kaunter di tepi dewan " kata pengacara majlis . Aku dengan kawan-kawan yang lain semua pergi ke kaunter kelas kami nak ambil result. Seingat aku , result aku bertindih dengan 2 orang classmate aku . Bila tiba masa aku cikgu pun tercari-cari nama aku dan....

HA ! DAH JUMPA...

Ni zaki keputusan awak *hulur result* . Terus mata aku melilau tengok-tengok ada yang gagal atau tak kredit . Alhamdullilah semuanya kredit . Lepastu melilau lagi kira berapa yang A berapa yang B dan berapa yang C . Wuish , not bad *puji diri sendiri* >_< . Aku terus menuju ke Angah jumpa dia sambil nangis sikit *buat malu je* Lepastu aku dengan angah pergi luar nak call mama kemudian nak tangkap gambar . Eh korang nak tengok ke result aku? Em em nak?


Alhamdullilah walaupun result biasa-biasa je.


Banyak yang aku tak expect dalam result ni dan kalau nak cerita memang tak cukup satu entry , ini pun dah panjang . Tapi yang paling aku nak highlight disini adalah keputusan Pend.Seni Visual aku . Aku dapat A+ . Seperti mimpi menjadi realiti . Aku memang target untuk Pend.Seni aku nakkan A+ dan alhamdullilah tercapai . Matematik , subjek yang paling aku tak suka , aku dapat C . Untuk pelajar macam aku , C memang lebih dari cukup untuk Matematik sebab masa paper math tempoh hari aku memang less confident nak jawab sebab soalan semua susah2 dan pelik2 . Apa pun semuanya Allah dah tetapkan. 




Kelihatan seketul potato bersama resultnya. :3

Apa yang boleh aku simpulkan ialah keputusan apa pun yang korang dapat , berapa A yang korang dapat . You guys should be proud with what you achieved sebab SPM bukan senang lagi-lagi untuk batch-batch yang akan datang . Soalan semakin susah dan susah . Jadi bila terima result , belajar untuk redha dengan ketentuan Allah dan setiap yang berlaku mesti ada hikmah disebaliknya . Allah bagi kite sesuatu bukan suka-suka tau , mesti ada ibrah disebaliknya . 


OKAY SPM DAH SETTLE...HMMM LEPAS NI NAK SAMBUNG MANA EH?
- next entry-

14 comments:

  1. tahniah beb :D. okay lah tu 5a . Aku pon dpt kurang drpd tuh :( . papepon good luck.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih . Alaa jangan sedih insyaALLAH akan datang lebih berjaya . Allah dah aturkan semua yang baik-baik untuk setiap hambanya :)

      Delete
  2. tahniah, jangan sedih2.
    perancangan Allah adalah yang terbaik.

    Maybe tak dapat time SPM'16, tapi dapat time Uni or kerja^^

    jemput baca blog -->> mawarberduri-piqa.blogspot.com / silentstoriey.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih , hahaha saya tak bersedih pun..hidup kena move on kan? '_<

      Delete
    2. terima kasih , hahaha saya tak bersedih pun..hidup kena move on kan? '_<

      Delete
  3. Wuup wupp devor nye kan amek result. Alhamdulullah 5A bcoz still ada harapan dpg IPTA..Fara pun...ada cire pasal result entry sebulm ni. Aaaaa sdih gak but just pikir tu mmg apa yg Allah nk bagi kita kena bersyukur. Welp anyway congrate for ur result!
    šŸ˜‡✨✨✨

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih . Itulah harapnya adalah rezeki nak sambung belajar aminn

      Delete
  4. Tahniah zakie :) pendidikan seni tu kalau wujud A++ pun zakie boleh dapat haha. Teringat zaman akak ambik result dulu :') orang duk debar tunggu announcement, ayah pergi leak sebab dh check sms haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehe terima kasih kak . Saya pun masa pengetua dah lambat tu ingat memang nak semak guna sms tapi tak buat pun sbb tak suprise nanti...hehe

      Delete
  5. Alhamdulillah! tahniahhhhh. hebat ni! hehe.

    ReplyDelete