Thursday, 21 February 2013

Kempen GO-GREEN ( part 2 )

Assalamualaikum

Hai korang , hari ni aku nak sambung untuk kempen GO-GREEN ( part 2 ) , mesti dah tak sabar kan ? jom aku ceritakan . Bagi siapa yang tak tahu apa kempen GO-GREEN sila tekan SINI . Seperti yang semua tahu sebelum ini aku mengemukakan pasal masyarakat malaysia yang suka pakai beg plastik kali ni aku nak sentuh pasal polistrina atau orang UK panggil polistrin la . Semua orang tahu polistrin ni memang semua orang pakai untuk bungkus makanan kan? tapi bila makanan tu dah habis , kita buang je polistrin tu kan?

please tell everyone this artwork is mine


Dari sudut ni je kita dah nampak pembazirankan ? Bila dibuang polistrin ni , sesudah pastinya akan mencemarkan alam sekitar kita ynag hijau ni . Nanti dah tak hijau pokok-pokok kat malaysia ni : ( . Bila dah jadi macam ni semua orang taknak bertanggungjawab , lambat laun hancur musnah la bumi kita ni kalau perangai macam melepaskan batuk di tangga . Penyelesaian ialah....


please tell everyone this artwork is mine

Tadaaaaaa , kita boleh pakai bekas makanan or bahase orang  jawe cakap tapue . Mesti korang pelikkan sebab ape aku pilih tapue sebagai medium mengantikan polistrin ? sebab utama ialah tapue ni mudah disimpan dalam beg , kalau korang rush-rush pun boleh simpan lagi makanan tu kalau polistrin ? mesti makanan akan tumpah dalam beg . 

Lagi satu bila pakai tapue ni makanan akan lebih tersusun tau . Lagi pun dah banyak design untuk tapue ni , semua design-design yang menarik untuk kita berubah . Fikir-fikirkanlah apa faedahnya kalau korang ikut segala apa yang aku cerita dan fikirkanlah apa akibat kalau korang tak ikut apa yang aku cerita . Assalamualaikum


13 comments:

  1. isi rumah paling bnyak guna plastik.. kalau boleh bawak beg sendiri n beg jenis kertas..

    ReplyDelete
  2. tapue ngun polistrin ni kalau letak makanan panas, nnti dia berwap . air wap nnti dia bercampur ngun bahan kimia dari polistrin atau tapue (lagi2 yg pakai buang tu).

    elok lagi pakai bekas yg mcm polistrin tapi kertass punya. biodegradable, mesra alam dan pengguna :)

    ReplyDelete
  3. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  4. betul tu dik, kalau guna politrin mmg membazir n mencemarkan alam sekitar..nice idea n entry... :)keep blogging!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....keep up...blog akk pun smard

      Delete
  5. comel je hasil kerja tangan zaki !

    ReplyDelete